dimecres, 6 de maig del 2009

El nou llibre de Rent està dedicat a Gonçal Vinyes

El quart volum de la col·lecció Rent -Sembrant la vida. Poesia i compromís- està dedicat al sacerdot Gonçal Vinyes (Xàtiva, 1883-Vallés, 1936).

El divendres, dia 8 de maig, a les 20.00 hores, es presentarà en la Casa de la Cultura de Xàtiva el llibre de Gonçal Vinyes, Sembrant la vida. Poesia i compromís, que recull l’obra poètica en valencià d’un testimoni significatiu del diàleg entre l’Evangeli i la cultura valenciana en la primera mitat del segle XX. La recopilació i introducció és obra d'Antoni López Quiles, autor de Trama i ordit.

Gonçal Vinyes Masip (Xàtiva, 1883-Vallés, 1936) fou ordenat prevere en 1906. Tota la seua activitat pastoral la realitzà en la seua ciutat natal. Alhora, desplegà una intensa labor cultural com a historiador i arqueòleg. En 1930 va assumir la direcció del setmanari El obrero setabense, portaveu del catolicisme social, des d’on es mostrà ben sensible a les reivindicacions valencianistes. Fou en eixa mateixa època quan començà a escriure poesia en valencià amb un estil pròxim al parnassianisme en obres com ara El poema de la terreta. El 10 de desembre de 1936 fou afusellat vora el pont de la carretera de Vallés. L’11 de març del 2001 el Papa Joan Pau II el beatificà.

En novembre de 2007 Agustí Colomer va publicar al diari Levante-EMV este article sobre el beat Gonçal Vinyes.