dilluns, 10 de desembre del 2007

Els Drets Humans. Auschwitz, Cambodja, Darfur


La foto triada és del Tuol Sleng, hui exhibides al Museu del Genocidi de Cambodja. Un visitant observa fileres de fotografies de xiquets i xiquetes que foren assassinats.

No vull que el tema de la TV3 em deixe sense cap comentari sobre el Dia Internacional dels Drets Humans que celebrem cada 10 de desembre.

Cercava un tema interessant, alguna cosa que exemplificara tot el que porte al cap i que em fan sensible a estos temes, alguna història interessant, una xicoteta referència cristiana tal volta, un paràgraf qualsevol i va... i em trobe amb este article del meu Francesc-Marc Álvaro a La Vanguardia titolat “Mientras leo ‘Las Benévolas’” -llegit a l’imprescindible Reggio-.

A propòsit del cada vegada també inevitable llibre de Jonathan Littell, Álvaro fa un recorregut brutal pel segle XX i ens parla dels Drets Humans. Per favor, no deixeu de llegir este article. Auschwitz, Cambodja, Darfur són alguns dels llocs que recorre. Són sols alguns exemples, però que no devem oblidar com ho fem habitualment.

No puc deixar de copiar algun paràgraf:

“Mientras estoy metido en las descarnadas confesiones del oficial nazi Aue, creado por la fértil imaginación de Littell, me entero por los medios de que, finalmente, los jemeres rojos de Camboya serán juzgados por el tribunal especial creado a tal efecto en el 2006, tras largas negociaciones entre las autoridades camboyanas y las Naciones Unidas. Recordemos que los jemeres rojos, surgidos en los años sesenta, ocuparon el poder desde abril de 1975 hasta enero de 1979. Pol Pot, el desaparecido líder del movimiento, implantó su particular utopía comunista-maoísta mediante un terror a gran escala que dio lugar a un genocidio de entre 1.700.000 y 2.000.000 de personas.”

“A pesar de los sabios, seguimos con las mismas preguntas retóricas de siempre: ¿sería imaginable Auschwitz o el gulag en un mundo que se mueve al compás de la CNN, YouTube, los SMS y las parabólicas? No hace falta que lo imaginemos, tenemos Darfur ante nuestros ojos y toda nuestra opulencia tecnológica parece impotente contra el mal. Mientras convertimos la memoria histórica en una nueva religión de Estado y mientras leemos Las benévolas confortablemente sentados en el sillón de casa, las nuevas víctimas -material literario de mañana- nos hacen señas. De asco o de rabia, no lo sé.”

Vull repetir: “les noves víctimes –material literari del demà- ens fan senyals”.

I nosaltres ací...