dissabte, 15 de novembre del 2008

Down

Cliqueu a la imatge per vore el programa dedicat a les persones amb la síndrome de Down emés a TV3 (Sense embuts, 12 novembre 2008).

He fet cas a Francesc-Marc Álvaro on al final del seu article "Testimonios ejemplares" (La Vanguardia, 14 novembre 2008) animava a recuperar des de la web de TV3 el programa que "Sense embuts" va dedicar a uns jóvens amb la síndrome de Down. Impressionant.

Com diu Álvaro tots coneixem alguna persona amb esta síndrome produïda per tenir un cromosoma de més, però poques vegades els hem escoltat amb atenció parlant de tantes coses i amb una lucidesa que ja la voldria més d'un amb els el número de cromosomes "normals".

Al final del vídeo una dada per pensar: cada any a Catalunya naixen entre 20 i 25 xiquets amb la síndrome, abans de les tècniques de detecció prenatal i la despenalització de l'avortament naixien entre 100 i 110... I és que la vida és molt dura. En paraules d'Andy Trias -un dels fills de Trias Fargas que parla al programa- la vida es com una pilota que de vegades et ve tan ràpida que no pots esquivar-la i sempre et colpeja.

2 comentaris:

Albert Miret Ballester ha dit...

Bones soca. Ahir vaig vore el reportatge i m'agrada força: pense que qui millor ens pot explicar la síndrome de Down sòn els propis afectats sempre des de la total naturalitat i normalitat.
Potser vaig vore massa tópics però al final vaig compendre que el programa pretén això, donar resposta als tópics.
Moltes gràcies per haver-ho penjat i fer que este col·lectiu es faça senti!
Una forta abraçada!

Soca ha dit...

Gràcies, Albert, per passar-te per ací. És un tema que sols tocar moltes vegades al teu blog, que saps que llig sempre.