diumenge, 12 d’abril del 2009

Resurrecció

"Risurrezione", Piero della Francesca

Un bon amic m'ha felicitat la Pasqua amb un bell text de Martí Domínguez i Barberà provinent d'una obra seua inèdita, Itàlia fora mà. És un fragment arran de la contemplació d'este quadro del gran Piero della Francesca (wiki-esp, viqui-val). Aprofite per desitjar una bona Pasqua als que per ací passen.

"[...] Sobre un fondo de blau matiner i un paisatge pròxim de muntanyoles i arbredes, Crist, resurrecte està sortint del sepulcre amb un majestuós silenci, el mateix silenci amb què s’obre un capoll o floreix un ametler; és un Crist de majestuós hieratisme, de vigorosa anatomia, no gosarem dir atlètica ‘el Miquelàngel de la Sixtina volà més baix’ perquè pertany a estadis superiors als olímpics. Encara li mig cobreix el cos un blanc sudari, de rítmics plecs, caient-li del muscle i arreplegat per la mà esquerra, una mà blanca i foradada, mentre amb la dreta empunya l’asta del banderí del triomf ‘drap blanc creuat per dues barres vermelles’ i el tòrax ens mostra, ja un poc seca, la ferida del costat. El peu esquerre està ja afermat damunt del cornisat vorell del sepulcre de marbre, rectangular com un dels nostres altars de dir Missa, el genoll cobert pel sudari, prompte al salt sense esforç. Quatre soldats dormen junt al sepulcre, asseguts en terra amb una dramàtica pesantor. Dos, els dels extrems, no es deixen veure el rostre: un amagant-lo entre les mans; l’altre, d’esquena. Els altres dos, un de cara, l’altre de perfil, recolzen la seua formidable dormida sobre el propi sepulcre, fent més fort el contrast dels seus ulls carregats de son fondíssima ‘son de cos de guàrdia’ amb els ulls del Crist, que s’han obert fa poc però que ja mai sentiran son, eternament oberts, victòria sobre la mort, diürnitat sense nit del cos gloriós [...]".

Martí Domínguez, "Sansepolcro", fragment del llibre Itàlia fora mà, inèdit.

Quan la col·lecció Rent va publicar el també inèdit de Martí Domínguez -Isaïes, profeta de Nadal- el setmanari El Temps va recollir unes planes especials on es poden llegir altres textos inèdits de l'esmentat Itàlia fora mà.