dijous, 10 de desembre del 2009

En l’aniversari de de la mort de Gonçal Vinyes, un sentit homenatge a Xàtiva

Tal dia com hui, el 10 de desembre de 1936 fou assassinat durant la Guerra Civil mossén Gonçal Vinyes i Massip, sacerdot, poeta, escriptor, periodista i arqueòleg. Va caure mort a Vallés (La Costera), molt a prop de Xàtiva, la seua ciutat natal. Més tard, l’11 de març de 2001, a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el Papa Joan Pau II beatificava este màrtir, víctima de l’odi.

Fou un home pietós, amant de la cultura i sensible a la qüestió social i valencianista, que va morir als 53 anys. La seua tasca arqueològica fou ben notable, col·labora en les excavacions de la Cova Negra, les Alcusses i la Cova del Parpalló.

Fruit de la seua tasca cultural, rebé el nomenament com a cronista local de Xàtiva en 1917. Membre, entre altres institucions, del Centre de Cultura Valenciana, de Lo Rat Penat i de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Va ser col·laborador de l’obra magna de mossén Alcover

En 1930 com a director del setmanari El Obrero Setabense va reflectir la seua sensibilitat valencianista de les quals les campanyes proestatut de 1933 i 1936, la fundació del Centre Valencianista de Xàtiva, la seua simpatia per la creació del partit catòlic i valencianista Acció Nacionalista Valenciana (ANV) o la publicació de nombrosos poemes i articles en valencià en són una mostra.

Segons assenyala Antoni López i Quiles al seu llibre Trama i ordit, Vinyes és u dels poetes "de factura més elegant del segle XX i posseïdor d'una gran fonamentació intel·lectual.» Junt amb els preveres Francesc Martínez Miret (assassinat també en el 36) i Eduard Genovés, forma part de la generació dels poetes de l´'esperança: «En mossén Genovés, el pare Miret i en el canonge Vinyes hi ha els exemples més conspicus del doble compromís de fidelitat a la causa de l'Evangeli i del País recíprocament imbricats.»

Tal dia com hui li retem homenatge i aprofitem el vídeo que ha confeccionat la col·lecció Rent aprofitant la seua “La cançó de les aigües” i eixe sentit homenatge que hi dedica a Xàtiva. Cal recordar que esta col·lecció de l’editorial Denes dedicada a la literatura religiosa contemporània en valencià ha publicat, a cura d’Antoni López Quiles, un recull de la seua poesia i d’uns articles periodístics al volum “Sembrant la vida. Poesia i compromís”.

"La cançó de les aigües", a Sembrant la vida. Poesia i compromís, de Gonçal Vinyes

1 comentari:

ichtys ha dit...

Amic,

Sóc ichtys, del bloc http://ichtys.bloc.cat/ . Fa tres anys que vas deixar un comentari al meu bloc i no he sabut res més de tu. El cert és que no hi he publicat res des de fa molt temps. Avui hi he tornat i tinc ganes de fer-ho més sovint. A veure si no perdem el contacte.

Que Déu et beneeixi!