dijous, 6 de novembre del 2008

Patriotisme

Sóc dels que creuen que la nit del dimarts al dimecres passat vam viure un dia històric. Sóc dels que es va emocionar escoltat el discurs d'Obama -i també el de McCain, elegant en la derrota-. Naturalment, vaig pensar que estava escoltant un patriota (discurs en pdf). No sé si un nacionalista, però sí un patriota.

Parlà de valors comuns, d'unitat, de deixar-se de rojos i blaus i de ser generosos. Ha aconseguit completar una campanya on l'esperança i la mirada positiva han estat claus. M'agradaria que al valencianisme polític s'agafara eixa línia integradora i realista, però encoratjadora al futur, també. Paraules per a canviar el [nostre] món.

Però, torne al patriotisme. Com a valencià i valencianista el considere un valor comunitari important. Recull de l'agència cristiana de notícies Flama una crònica d'un acte en el que va participar Jordi Pujol parlant del "valor de l'estima pel país i la seva gent":

Jordi Pujol: "Hem de perdre la por de ser patriotes"
Jordi Pujol va explicar ahir (dimecres, 5 de novembre) al vespre davant d'un auditori de diversos centenars de persones com és d'important practicar l'estima per allò proper: la família, la pàtria, el país, la seva gent... per no caure en la desvinculació i el desarrelament.

“Hem de combatre la moral de la desvinculació” va afirmar, rotund, atès que “és un dels principals enemics” d'un dels valors prioritaris del catalanisme ètic: la realització personal de la gent. Quan l'individualisme es converteix en l'única cosa important i perd la seva significació social –“jo només em sento vinculat a mi mateix i a allò que m'interessa”– el valor de la realització personal “deixa de tenir sentit”. Pujol també va indicar que el perill de la desvinculació o desarrelament del país “és més gran quan l'economia va bé. En temps de crisi –va afegir– els valors positius emergeixen, i per això crec que l'actual crisi econòmica esdevindrà un factor de reacció”.


Segons Pujol la exigència ètica del catalanisme s'estructura en base a cinc valors. El ja esmentat de la realització personal de la gent, el de la solidaritat (“que abans anomenàvem comunitarisme”), el de la preocupació per l'interès general o bé comú, el de la inquietud pel futur i el del sentit de la responsabilitat. Tots aquests valors es tradueixen en sentiments d'estima pel país i per la seva gent. “Són, en definitiva, allò que sempre hem anomenat patriotisme”, va assegurar. A partir d'aquest corpus de valors, el conferenciant va fer una crida “a perdre la por de ser patriotes i a defensar-ho públicament”.

NOTA: Ací es pot seguir l'article complet publicat a la web del Centre d'Estudis Jordi Pujol.