dijous, 30 d’octubre del 2008

Tot esperant el Centre d’Actuació Valencianista Faustí Barberà


El setmanari (mai pogué passar a ser diari) El Punt –autodenominat com "independent, valencià comarcal i democràtic") publicava este passat diumenge una doble pàgina titulada La tercera via trau de nou el cap. “La irrupció en l’escenari cívic del Centre d’Actuació Valencianista recupera el debat sobre el valencianisme de conciliació”, es pot llegir.


El mes d’octubre ha estat el bot a la premsa de paper –després de setmanes convulses a la blogosfera valenciana- d'un valencianisme coherent i valencià. Fa uns dies ja llegíem alguna cosa al Levante-EMV : "Nace un nuevo foro de conciliación valencianista" i "Foro de conciliación entre 'blaveros' y 'catalanistas'".

He de dir que això de “foro de conciliación entre blaveros y catalanistas” no m’agrada gens. I supose que a quasi tots els que el Levante-EMV i molta part de la societat que tambe els considera “catalanistes” no coincidirien amb ells mateix que no s’autoqualificarien així mai; però bé, sembla que els clixés funcionen, encara.

En este article, El Punt dóna veu a alguns d’eixos noms que ja estàvem llegint a la web 2.0 valenciana. Deixe ací per aquells que no s’han gastat els dos eurets i escaig que costa este setmanari en valencià algunes de les declaracions dels impulsors d’este necessari Centre. Sembla que en els propers dies sabrem més coses noves i molt interessants del Centre d’Actuació Valencianista.

RAFAEL COMPANY (coautor de Document 88): “Estem encara en una etapa inicial. Volem elaborar una nova narrativa que ens arreplegue a tots. Només del contrast sincer entre els records i els nous propòsits d’uns i altres eixirà un nou valencianisme. Ací predomina sobretot la voluntat d’entendre’s. L’inici és el reconeixement mutu i això ja ho tenim. Després vindrà el debat, que en cap cas paralitzarà l’activitat i que conduirà a l’assumpció natural d’una sèrie de qüestions”.

NATXO BELLIDO (Secretari comarcal Bloc de L’Alacantí): “Hi ha una qüestió clau, que és la llengua. La solució de què s’ha dotat aquesta societat en matèria lingüística, que és l’AVL, ha representat un avanç innegable. Aquest principi de solució del conflicte lingüístic té a veure amb allò que moltes persones del valencianisme de conciliació han fet durant molts anys. Si el tema més espinós, que era la llengua, s’ha assumit en termes positius per part de la societat, no crec que hi haja massa obstacles per a assumir entre nosaltres un mínim comú”.

CARLES CHOVÍ (Secretari d'Opció Nacionalista Valenciana): "Vivim un període on el valencianisme s'està apartant de la societat o, millor dir, la societat està apartant-se del valenciansme. En aquest sentit, les actuacions de gent que pretenga fer reviscolar processos de pau adquireixen una importància vital. Però crec que ara és més fàcil arribar a uns acords mínims des del punt de vista social i cultural que des del punt de vista polític, per més que seria desitjable".

AGUSTÍ COLOMER (Secretari d’Unió Democràtica del Poble Valencià, coautor de Document 88 i director de la Col·leció Rent de literatura religiosa en valencià): “El Centre està format per persones nacionalment fiables”. “El Bloc té diputats però a un cost massa alt. Entre les seues files he percebut una certa desil·lusió amb vista a les eleccions de 2011. No sé si el Bloc assumirà o no el nostre discurs o si tot això donarà peu al sorgiment d’una altra iniciativa política, però el nostre objectiu és que els partits valencianistes assumisquen d’una vegada la tesis de la reconciliació”.

Nota: Cal dir que el semanari “Presència” (català i catalanista) que s’inclou cada diumenge a El Punt ha canviat de format. Un suplement força interessant.