diumenge, 23 de novembre del 2008

Simone Weil a la col·lecció Rent


Ho he llegit al blog de la col·lecció Rent. Abans d'acabar l'any l'editorial Denes ha posat ja a les llibreries tres volums d'esta iniciativa dedicada a la literatura religiosa contemporània en valencià.

És tracta de l'Autobiografia espiritual i altres escrits de Marsella, de la pensadora francesa Simone Weil (1909-1943). Amb pròleg i traducció de la professora de la Universitat de València, Emilia Bea, experta en esta autora imprescindible en la història del pensament del segle XX. Bea destaca que «la seua obra és una crida a la solidaritat amb els oblidats de la història, que té fortes implicacions socials i polítiques i transcendeix a un plànol religiós». Weil obri els ulls dels seus lectors per a mirar cara a cara el patiment i la desgràcia i veure en ells la veritat de la nostra condició humana.

Weil va morir jove, als 34 anys, però va tindre una vida intensa que l'arribà a lluitar a la columna Durruti durant la Guerra Civil espanyola. Fou una activista sindical i pacifista. Va col·laborar en la premsa revolucionària; en els seus escrits denuncià l’estalinisme i el feixisme pel seu caràcter totalitari i desenvolupà una anàlisi rigorosa de l’opressió i del desarrelament.

Una pensadora amb una vida coherent. La seua mort va esdevindre agreujada per una tuberculosi, però durant l'enfermetat és va negar a menjar més que la ració com feien els seus compatriotes.

La col·lecció Rent permet subscriure's i així no perdre's cap volum imprescindible de la literatura religiosa del segle XIX fins l'actualitat, tant d'autors valencians com de la literatura universal. Qui estiga interessat pot subscriure's ací.