
Fa tot just cent anys que mórí, molt jove, el sacerdot Pasqual Boronat i Barrachina (Penàguila, 1866-València, 1908). Ho llig, com sempre, a Cresol (novembre 2008), escrit per Antoni López i Quiles, que “rescata” figures molt sovint desconegudes/oblidades, inclús per al propi gremi dels capellans.
Boronat fou coetani de la segona generació de ratpenatistes i va estar vinculat al moviment de la Renaixença valenciana. Va ser un altre dels capellans que mantingué una intensa relació amb el doctor Faustí Barberà (reorientador del valencianisme a partir del seu famós discurs de 1906, “Sobre regionalisme i valentinocultura”) i així, amb el seu nom directament o amb el pseudònim “L. D’Ontalville”, publica diversos estudis molt interessants i significatius sobre Mossén Bernat Fenollar (Premi Lo Rat Penat 1984) o sobre Sant Vicent Ferrer. I un interessantíssim “Mossén Johan Roig de Corella. Ensaig crítich” (premi extraordinari dels Jocs florals de lo Rat Penat,1896).
Els seus primers estudis es van orientar cap a la investigació històrica, “matèria en la qual va excel·lir i assolí prou notorietat –coetàniament i posteriorment– amb un resultat que està molt per damunt dels millors”. Els priemrs treballs foren sobre la mística de Sant Joan de la Creu i Santa Teresa de Jesús –Boronat fou carmelità-.
També es va interessar, com hem vist, per la cultura valenciana, pels personatges de la historia valenciana i per les qüestions lingüístiques. “Com tants altres preveres i religiosos valencians del seu temps, va ser designat corresponsal i col·laborador del Primer congrés Internacional de la Llengua Catalana”, detalla López i Quiles.
Destaquen els seus estudis sobre els dominics Fra Lluís Galiana i el pare Josep Teixidor, així com de Fr. Lluís Navarro, el seglar Francesc Cerdà i Rico, el canonge Joan Antoni Maians, el degà Martí o les obres escrites per sant Pasqual. Igualment, va redactar la “Historia del Real Colegio del Corpus Christi” de València.
Per saber més es pot seguir llegint l’article d’Antoni López i Quiles a Cresol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada