diumenge, 25 de novembre del 2007

Ignasi Mora aconseguix que Las Provincias furte l'ensaïmada als mallorquins


L’escriptor saforenc Ignasi Mora (Gandia, 1952) ha guanyat el Premi Mallorca amb l’obra “Ulisses II”. De moment, este premi és un segur de vida per als escriptors valencians. És el segon consecutiu que el guanya un valencià (el primer, va quedar desert): Manuel Baixauli (Sueca, 1963) ho va fer també en la modalitat de narrativa en 2006 per “L’home manuscrit”.

Felicitats a un escriptor que, a més a més, ha desenrotllat una interessant carrera periodística sempre arrelada al País Valencià. I, en els últims temps, animador molt actiu i encoratjador a la xarxa des del seu blog en busca d’un valencianisme integrador que puga fer-se gran en tots els aspectes, també el polític. Moltes felicitats, Ignasi. Són molts els bloguers valencianistes que solem incorporar a enllaços preferits la seua bitàcola. Felicitats, Ignasi, pel treball i pel premi.

Però, ha tingut que ser, precísament, Ignasi Mora qui al guanyar este premi literari aconseguixca que Las Provincias reivindique la unitat de la llegua. Ací es pot seguir l’article sencer. Copie, sense tocar ni una coma el primer paràgraf de la informació:

“Por su novela Ulisses II el escritor gandiense Ignasi Mora y colaborador de LAS PROVINCIAS recibió ayer en Palma de Mallorca el premio literario mejor dotado económicamente de en lengua valenciana, con 70.000 euros libres de impuestos. Se trata del galardón de narrativa de los Premis Mallorca 2007 de creación literaria instituido por el Consell Insular de Mallorca hace tres años. La novela de Mora será editada la próxima primavera.” (La negreta és meua).

Si fa uns dies l’imparable Vent d Cabylia ens alertava que Vilaweb ens volia furtar la paella, Las Provincias vol fer-se amb l'ensaïmada mallorquina i, qui sap, si també té aspiracions d’assimilar la butifarra amb mongetes catalana.

El més curiós ha estat que tothom ha entés la notícia: Ignasi Mora, un escriptor valencià, guanya un premi literari de Mallorca per escriure un llibre en valencià. Premi d’una institució que a les bases reclama que el llibre s’escriga en català. Per Las Provincias, el premi és el millor dotat en llengua valenciana, però el pagaran els mallorquins.

Quan ens referim a unitat de la llegua, estem dient açò? ¿És un lapsus? ¿Era dissabte i no hi havia massa caps al diari? ¿Han retocat la notícia perquè cap lector de Las Provincias s’alarmara i han aconseguit un incest com la censura franquista a Mogambo?

Jo el que sé és que preferixc una informació com esta que no el photoshop, com deia Miq a un comentari de l’entrada de Vent d Cabylia, sobre el retall de la paraula valencià a Vilaweb quan informava sobre l' ”Inquiet”.

No crec que els efectes puguen ser més positius. Un valencià que escriu en valencià guanya un premi a Mallorca per la millor obra narrativa en català. Ho ha dit Las Provincias. Dos noms d’una mateixa llengua.

Reitere de nou les més sinceres felicitacions a Ignasi Mora. S'ho mereix. Estarem alerta a la publicació la propera primavera d'"Ulisses II".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si és que Las Provincias ja no és el que era. S'estan perdent les essències!! :-D