dilluns, 18 de febrer del 2008

Morirà d’inanició


Morir d’inanició. Això passarà amb el valencià al País Valencià. La llengua, la innombrable, perd lectors any rere any (del 5,7% al 3, 6% de lectors habituals o ocasionals). I llegir és cultura i és llibertat, com continuament ens ho recorda JC Girbés a Tirant al Cap (recordeu este lllibret molt útil “Llegir per a crèixer”)

El valencià continua baixant a l’infern dels no-lectors. En ple segle XXI, el segle de la tecnologia, n’hi ha més escriptors que mai i, mentre, els lectors en la nostra llengua baixen. Ja ens han passat en nivell de lectura els gallecs –tot i tindre una bona fotracà d’anys de govern de Fraga- i prompte ens passaran els bascos.

Moltes vegades em ve al cap la imatge de Bernardo Atxaga on un euskaldun guardava en caixetes de mistos les paraules perquè no es perderen.

Finalment, un prec, un crit: als vostres fills, als vostres germans menuts, als vostres nebots o nets, als vostres xiquets del carrer, als vostres amics, als d’ací i als que venen de lluny ajudeu-los a estimar i emprar la llengua.

I que no ens facen falta mai les caixetes de mistos.