Una selecció de sermons del cardenal John Henry Newman (1801-1890) i una obra inèdita de Martí Domínguez (1908-1984) obriran l’ambiciosa col·lecció de llibres de literatura religiosa contemporània que publicarà l’editorial valenciana “Denes” sota el títol de “Rent”.
Una col·lecció que ompli un grandíssim buit al País Valencià, una col·lecció de llibres ambiciosa que unix literatura i religiositat, en valencià i que es retroba en una tradició que no es pot perdre. A més a més, alternarà escriptors de la literatura universal i autors valencians. Benvinguda siga.
El primer llibre serà En el món, però no del món. Selecció de sermons, de John Henry Newman, un autor clàssic del pensament cristià i de la llengua anglesa. La traducció és de Salvador Albert i Móra i compta amb introducció i notes d’August Monzon i Arazo. És la primera vegada que es traduixen al valencià part de l’homilètica del cardenal que es va convertir de l’anglicanisme al catolicisme, i que està considerat com un inspirador del Concili Vaticà II. Fa ja uns anys el Centre Newman de València va publicar el llibret que recollia alguns pensaments del cardenal anomenat El cor parla al cor.
També en unes poque setmanes vorà la llum un inèdit de Martí Domínguez, que fou director de Las Provincias i que pronuncià el famós discurs de 1958 La gran silenciada que li va costar el càrrec. Ací es pot seguir l’homenatge que li va retre la revista de literatura “L’Aiguadolç”. L’inèdit de 1965 de Martí Domínguez, que publicarà Denes a la col·lecció Rent, es Isaïes, profesta de Nadal, a cura d’Agustí Colomer Ferràndiz, l’autor de Temps d’acció i d’un estudi sobre esta obra a la revista citada.
Estarem a l’agüait.
NOTA: Enguany es cumplixen 50 anys des que Martí Domínguez va pronunciar el seu famós discurs, farcit de valencianisme en plena dictadura de Franco, motivat per la riuada de 1957. En perspectiva, això sí que fou un any de Falles reivindicatives. El discurs és pot escoltar ací.
Glosses per la vida quotidiana
Fa 1 dia
1 comentari:
Felicite els promotors d'aquesta iniciativa.
Sobretot pel cas de Matí Domínguez, un homenot de la recent història del nostre País i que considere que no ha gaudit del reconeixement que es mereix.
Fa alguns anys al meu poble (i el seu) se li dedicà un cicle interessantíssim de conferències que intentà pal·liar d'alguna manera aquest dèficit.
Imagine que el fet que durant uns anys fora el cap de Las Provincias i l'animadversió que aquesta publicació ha provocat en les últimes dècades en bona part del nacionalisme valencià no n'han contribuït gaire.
Per sort, encara estem a temps, el personatge ben bé que paga la pena.Només cal apropar-se una mica a la seua biografia per adonar-se'n.
Publica un comentari a l'entrada